Duke of Night † 26.12.2011

palkittu ERJ:n laatuarvostelussa II-palkinnolla
palkittu Yleislaatuarvostelussa 3. palkinnolla
palkittu ERL:n laatuarvostelussa III-palkinnolla

VH06-044-8240, s. 28.07.2009 VHKR, holstein, ori, ruunikko, 163 cm
omistaa VRL-08368, kasvattanut Gestüt Vogelburgh, re 160 cm, estepainoitus

3-vuotias 28.10.2009

Duke saapui minulle Jadeen lokakuun alkupuolella kasvattajansa, Gestüt Vogelburghin, luota Saksasta. Olin jo pitkän aikaan harkinnut ostavani Jadeen uuden saksalaisen oriin ja vieraillessani herra Meyerin luona, ihastuin Dukeen heti ensi silmäyksellä. Duken suku oli mukavaa katseltavaa, samoin ori itse. Lihaksikas ja komea ruunikko teki vaikutuksen minuun upeilla liikkeillään sekä hyppykyvyllään. Tästä orista tulee vielä jotain suurta, ajattelin mielessäni.. Ostotarkastuksen jälkeen sovimme kaupat, ori pakattiin mukaan kuljetusautoon ja matka kohti uusia seikkailuja oli valmis alkamaan. Myöhemmin ori muutti Krugin tiloihin asumaan ja tämän jälkeen Verwoodiin.

Kuljetusauto pyyhälsi tallimme pihaan. Ulkona satoi kaatamalla vettä ja ilma oli kolea. Rekasta talutettiin ulos väsynyt ja hieman stressaantuneen oloinen pieni hevonen. Ori katseli ympärilleen suurin silmin ja puhisi hermostuneena itsekseen. Talliin päästyään se kajautti ilmaan korkean hirnahduksen ja sai vastakaikua tallin muista asukkailta. Kotiuduttuaan Dukesta paljastui hieman rajojaan alati koettelva ori, joka vaatii määrätietoista käsittelyä. Ori ottaa helposti itselleen johtajan aseman, mikäli sille ei aseteta kunnon rajoja.

Yleisesti Duke toimii ja käyttäytyy hyvin, niin kuin jokaisen hevosen tulisikin käyttäytyä. Duke on seurallinen ja tulee toimeen muiden oriiden kanssa loistavasti. Silloin tällöin se yrittää rehennellä tallin isommille ja vanhemmille oreille, mutta nämä eivät ole moksiskaan tästä pikkuoriista. Duke on tyytyväinen, kun se tietää paikkansa ja arvonsa. Mikäli ori saa luulla itsestään liikoja ja sen sallitaan porsastella, ottaa se heti tilaisuudesta vaarin ja alkaa tosiaankin porsastella ja mahtailla. Onneksi tallimme henkilökunta koostuu vain taitavista hevosten käsittelijöistä, joten tätä ongelmaa Duken kanssa tuskin usein tullaan kohtaamaan.

Hoitaessa Duke on hyvä pitää kiinnisidottuna. Ori on kova hyörimään ympäri karsinaansa, joten jos hoitaja ei vielä harjausvaiheessa tästä välitä, niin viimeistään varusteiden laittamisessa. Muuten Duke omaa hyvät käytöstavat, ei kiristele hampaitaan, saatika paukuttele kavioillaan tallin seiniä. Taluttaessa Duke on innokas, ja sillä tulee olla asianmukainen talutusvarustus mukana: taluttajalla hanskat ja raippa, orilla orikuolaimet, ketju taikka ihan tavalliset kuolaimet suussa. Duke saattaa poukkoilla tuulen puuskista tai rasahduksista ja tammoja tavatessa se alkaa olla jo vahva pidätellä. Hetken aikaa sählättyään poika tylsistyy ja eikä jaksa kiinnittää juurikaan huomiota ympärillä tapahtuviin asioihin.

Ratsastaessa Duke on vauhdikas tapaus. Duke ei oikein malta odottaa mitään, ja jos orilta itseltä kysyttäisiin, haluaisi se aina mennä tuhatta ja sataa. Suustaan ori on herkkä ja kuumentuessaan se alkaakin helposti pomppimaan paikoillaan, kun ei halua suuhunsa paljoa painetta. Huolellisen ja kärsivällisen alkuverryttelyn jälkeen ori alkaa pikkuhiljaa rentoutumaan, minkä jälkeen sen kanssa voi aloittaa kunnon työskentelyn. Duke omaa hienon, ison laukan, vaikka itse onkin kooltaan vain 163 cm. Hypätessä ori kuumenee entisestään, mutta ei silti ryntäile päättömänä kohti esteitä, vaan jaksaa juuri ja juuri odottaa hyppyjä. Kunnon alkuverryttely on salaisuus estetreenienkin onnistumiseen. Orin pitää olla tarpeeksi saanut purkaa energioitaan ennen hyppäämisen aloittamista, jotta se toimisi mahdollisimman hyvin.

Kilpailuissa ori on aina tohkeissaan ja aivan innoissaan, vaikkakin välillä se jännittääkin uusia paikkoja kisa-alueella ja etenkin matkustamista. Verryttelyssä Duke on reipas ja vallaton. Duke voi olla vaikeaa saada keskittymään kunnolla, kun se mielellään keskittyisi kaikkeen muuhun, mitä ympärillä tapahtuu. Radalle päästyään ori lopettaa hössöttämisen, mutta sitä on ratsastettava silti hyvin tarkkaan esteiden väleillä. Dukella on kelpo hyppytekniikka, eikä se pelkää erikoisempiakaan esteitä. Uusintaradoilla Duke on nopea ja kääntyy helposti.

 

Saavutukset

- ERJ II
- YLA3
- ERL III
- ERJ-sijoituksia: 59

 

Sukutaulu

i. Ducati ii. Duncan iii. Deco Night
iie. Can Can
ie. Ti Amo iei. Andiamo
iee. Sunrise
e. Naranja ei. Nectar eii. Nestor
eie. Rosebud
ee. You And Me eei. Youngster
eee. Melanie

Isä: Ducati on 165 cm korkea, kevytrakenteinen, ruunikon värityksen omaava ori. Ducati on hypännyt hyvin menestyksekkäästi 160 cm tasolla ja täydentänyt jo usean vuoden ajan palkintokaappiaan arvokilpailujen voittopokaaleilla ja ruseteilla. Luonteeltaan Ducati on kenties hieman kovapäinen.

Isänisä: Duncan on vahvan luonteen omaava ori, joka on väriltään rautias. Säkäkorkeutta tältä hoikalta jättiläiseltä löytyy yli 172 cm. Rakenteeltaan Duncan on erittäin kevyt, joten se näyttää pitkine jalkoineen melko hauskalta. Ori on taitava hyppääjä ja se onkin ottanut usein osaa Saksan mestaruuskilpailuihin.

Isänemä: Ti Amo on koko ikänsä siitostammana toiminut, ruunikko tamma, joka on säkäkorkeudeltaan 163 cm. Tamma tulee mainiosta suvusta, joka on pärjännyt hyvin esteradoilla. Ti Amolla ei ole itsellä kilpailtu, sillä se aloitti siitostamman hommat jo nuorena. Tammalla on hyvä rakenne ja laadukkaat liikkeet. Luonteeltaan Ti Amo on rauhallinen ja kiltti.

Isänisänisä: Deco Night on piste I:n päällä tässä isälinjassa. Deco Night on periyttänyt jälkikasvulleen vahvaa ja sisukasta luonnetta. Ori itse on luonteeltaan sitkeä, voitontahtoinen ja periksiantamaton. Esteradalla ori oli vahva ja vaati paljon rautaa suuhun. Tämä tumma ori viihdytti yleisöä usein myös mukavilla yllätysloikilla, joihin ratsastaja ei aina osannut varautua.

Isänisänemä: Can Can oli aina niin iloinen ja pirteä tamma, joka kuumentui valtavasti esteradoilla. Tamma oli kuitenkin todella ketterä ja taitava hyppääjä, joten se napsi usein sijoituksia vaativimmiltakin radoilta. Can Can oli väritykseltään rautias ja säkää sillä oli 170 cm.

Isänemänisä: Andiamo oli ruunikko, 168 cm korkea ori, joka oli oikein mallikelpoinen suoritushevonen. Andiamo oli huippusiittolasta tuleva, supersuosittu jalostusori, joka kilpaili hyvin esteradoilla ja jätti maailmaan lukuisia varsoja, niin jatkamaan sukulinjoja kuin kilpailemaan suurilla areenoilla.

Isänemänemä: Sunrise on myöskin kuuluisasta siittolasta peräisin oleva tamma, joka kilpaili silloin tällöin ja toimi toisinaan taas siitostammana. Sunrisella on säkäkorkeutta vain 158 cm ja väriltään tamma oli tummanruunikko. Sunrise menehtyi vanhuuteen vietettyään ensin jo kauan maukkaita eläkepäiviä.

Emä: Naranja on lempeääkin lempeämi tamma, joka valittiin Duken emäksi, tasoittamaan sen isälinjan kovia luonteenpiirteitä. Naranja on kiltti ja mukava mammatamma, joka on varsonut useasti. Tamma kilpaili nuoruusvuosinaan aina 150 cm:n tasolla asti ja pärjäsi kohtalaisen hyvin.

Emänisä: Nectar on leppoisa kaveri. Tällä vitivalkoisella kimolla on säkää tasan 164 cm ja rakenteeltaan ori on oikeastaan aikamoinen honkkeli. Nectar ei ulkonäöllään hetkauttanut juurikaan, mutta sen sijaan sen kilpailutuloket puhuivat puolestaan. Ori kilpaili usean kauden 160 cm:n tasolla ja osallistui silloin tällöin myös korkeushyppykilpailuihin.

Emänemä: You And Me oli oikea helmi. Tamma asui koko elämänsä kasvattajansa luona ja tamma pärjäsi kaikessa loistavasti, mitä vain se ikinä tekikään. Huippu luonne, rakenne ja hyppytekniikka veivät tämän tamman pitkälle. Tamman kohtaloksi koitui eräissä kilpailuissa suuri tasaokseri, jonka alastulossa se astui jalallaan vänkään, mikä sai aikaan pahan murtuman. You And Me jouduttiin lopettamaan kilpailupaikalla ja sitä jäi suremaan moni.

Emänisänisä: Nestor oli ruma ankanpoikainen, josta tarinan lopussa tuli kaunis joutsen. Ainakin melkein näin. Ori nimittäin oli nuorena oikea epäonnistuja. Nestor ei hohtanut kilpailuissa, eikä pärjännyt oikein, kun sitä verrattiin muihin nuoriin oreihin. Nestor vaihtoi useasti omistajaa ja loppujen lopuksi se päätyi nuorelle naisratsastajalle, joka alkoi kärsivällisesti hiota tästä oriista timanttia. Työ alkoi tuottaa tulosta ja ori pärjäsikin vanhempana hyvin aina 150 cm:n radoilla asti.

Emänisänemä: Rosebud oli ainakin tamman itsensä mielestä tallinsa ehdoton kuningatar. Diivaileva luonne ja hapanta naamaa jatkuvasti näyttänyt tamma olivat arkipäivää tamman kotitallilla, eikä siitä loppujen lopuksi kukaan tehnyt numeroa, paitsi tamma itse. Rosebud kilpaili 130-140 cm:n tasolla esteillä ja kilpauran jälkeen sillä teetettiin sen hyvän suvun takia muutama varsa.

Emänemänisä: Youngster oli suurikokoinen, komea ruunikko, jolla säkäkorkeutta löytyi 171 cm. Korrektin rakenteen ja hyvät liikkeet omaavalla oriilla oli myös mahtava hyppy ja kapasiteetti. Ori väläytteli taitojaan nuorten hevosten luokissa, mutta tarhassa sattuneen ikävän jännevamman takia Youngster siirrettiin jo nuorena siitoskäyttöön. Orilla on useita hyvin menestyneitä jälkeläisiä.

Emänemänemä: Melanie oli hiilen harmaa kaunotar, joka myytiin nuorena tammana junioripojalle kilparatsuksi. Malenie menestyi hyvin 135 cm:n luokissa ja voitti useasti junioirimestaruuksia. Tamma oli säkäkorkeudeltaan 165 cm ja luoneeltaan todella rehellinen sekä kiltti, niin ratsastaessa kuin käsiteltäessä.

 

Jälkikasvu

o. Jade Jodocus (s. 21.10.2009, e. Quickbeam)
t. Afterglow Krug (s. 07.10.2010, e. Glow After Dark)
t. Toscana Sun Krug (s. 15.01.2011, e. Thunderstyle)
o. Lucky One 'If (s. 03.12.2011, e. Live On)

 

Kilpailutulokset

17.10.2009 Dromerig Sporthorses, ERJ 150 cm: 1/30
26.10.2009 Twisty Puzzle, ERJ 120 cm: 3/30
26.10.2009 Twisty Puzzle, ERJ 160 cm: 5/30
27.10.2009 Twisty Puzzle, ERJ 120 cm: 3/30
27.10.2009 Twisty Puzzle, ERJ 130 cm: 1/30
28.10.2009 Twisty Puzzle, ERJ 140 cm: 4/30
28.10.2009 Bailee Showjumpers, ERJ 140 cm: 6/50
30.10.2009 Faxon Sporthorses, ERJ 160 cm: 5/30
30.10.2009 Lokakuun ERJ-Cup, ERJ 150 cm: 15/204
02.11.2009 Bayard, ERJ 150 cm: 3/36
06.11.2009 Dark Side Trakehners, ERJ 130 cm: 3/30
06.11.2009 Dark Side Trakehners, ERJ 140 cm: 5/30
06.11.2009 Dark Side Trakehners, ERJ 140 cm: 2/30
06.11.2009 Dark Side Trakehners, ERJ 140 cm: 2/30
07.11.2009 Dark Side Trakehners, ERJ 150 cm: 3/30
08.11.2009 Dark Side Trakehners, ERJ 140 cm: 4/30
08.11.2009 Dark Side Trakehners, ERJ 140 cm: 5/30
09.11.2009 Dark Side Trakehners, ERJ 150 cm: 2/30
13.11.2009 Dark Side Trakehners, ERJ 140 cm: 1/30
13.11.2009 B&W Stallion Station, ERJ 140 cm: 7/50
14.11.2009 B&W Stallion Station, ERJ 140 cm: 1/50
14.11.2009 B&W Stallion Station, ERJ 150 cm: 2/50
15.11.2009 Dark Side Trakehners, ERJ 140 cm: 2/30
15.11.2009 Irish Thoroughbreds, ERJ 140 cm: 4/30
15.11.2009 Irish Thoroughbreds, ERJ 150 cm: 1/30
15.11.2009 Irish Thoroughbreds, ERJ 150 cm: 3/30
16.11.2009 Irish Thoroughbreds, ERJ 140 cm: 2/30
16.11.2009 B&W Stallion Station, ERJ 140 cm: 6/50
16.11.2009 Faxon Sporthorses, ERJ 100 cm: 3/23
16.11.2009 Faxon Sporthorses, ERJ 100 cm: 1/23
17.11.2009 B&W Stallion Station, ERJ 140 cm: 1/50
18.11.2009 Hafrena, ERJ 130 cm: 3/56
19.11.2009 Faxon Sporthorses, ERJ 130 cm: 1/15
19.11.2009 Faxon Sporthorses, ERJ 130 cm: 1/15
21.11.2009 Faxon Sporthorses, ERJ 140 cm: 2/18
21.11.2009 Faxon Sporthorses, ERJ 140 cm: 4/18
21.11.2009 Faxon Sporthorses, ERJ 140 cm: 4/18
22.11.2009 Faxon Sporthorses, ERJ 150 cm: 1/19
23.11.2009 Faxon Sporthorses, ERJ 150 cm: 2/18
24.11.2009 Faxon Sporthorses, ERJ 160 cm: 2/16
24.11.2009 Faxon Sporthorses, ERJ 160 cm: 2/16
24.11.2009 Kingston Gård, ERJ 140 cm: 4/30
24.11.2009 Kingston Gård, ERJ 140 cm: 3/30
25.11.2009 Kingston Gård, ERJ 140 cm: 4/30
25.11.2009 Longjump Thoroughbreds, ERJ 140 cm: 1/30
25.11.2009 Kingston Gård, ERJ 150 cm: 1/30
26.11.2009 Kingston Gård, ERJ 140 cm: 2/30
26.11.2009 Dark Side Trakehners, ERJ 140 cm: 1/50
27.11.2009 Longjump Thoroughbreds, ERJ 140 cm: 2/30
27.11.2009 Kingston Gård, ERJ 150 cm: 5/30
28.11.2009 Kingston Gård, ERJ 140 cm: 3/30
28.11.2009 Kingston Gård, ERJ 150 cm: 5/30
28.11.2009 Dark Side Trakehners, ERJ 160 cm: 1/30
28.11.2009 Longjump Thoroughbreds, ERJ 140 cm: 2/30
28.11.2009 Longjump Thoroughbreds, ERJ 140 cm: 1/30
28.11.2009 Longjump Thoroughbreds, ERJ 140 cm: 4/30
29.11.2009 Dark Side Trakehners, ERJ 150 cm: 2/30
09.12.2009 Dark Side Trakehners, ERJ 150 cm: 3/30
11.12.2009 Dark Side Trakehners, ERJ 140 cm: 4/30

 

Valmennukset

-

 

Päiväkirja & kuulumiset

07.10.2009
Duke of Night, aka Duke, on tänään muuttanut Jadeen. Ori aloittaa kilpailemisen tuota pikaa ja siirtyy jalostuskäyttöön sitten hieman menestyttyään. Duke on tänään vielä väsynyt pitkästä matkastaan, joten se saa olla levossa muutaman päivän. Duke vaikuttaa oikein mukavalta tapaukselta ja siltä tullaan odottamaan paljoa. Voin jo sanoa, että tästä oriista on tulossa yksi lempihevosistani! ;)

21.10.2009
Duken ensimmäinen jälkeläinen syntyi! Komea orivarsa jää meille kotiin asumaan ja jatkamaan Duken hienoja sukulinjoja. Varsa ristittiin Jade Jodocukseksi ja sen emä on oma tammani, Quickbeam. Varsominen sujui oikein hyvin ja sekä emä, että varsa voivat mainiosti. Jodocuksesta odotetaan isänsä tavoin suurien ratojen hyppääjää.

04.03.2010
Eilen Duke muutti takaisin Krugiin asumaan muiden hevosteni kanssa. Tänään orin hampaat raspattiin ja se rokotettiin. Kotiutuminen on sujunut hyvin ja arkirutiinit jatkuvat taas entiseen malliin. Dukehan on jo kilpailunsa kilpaillut, erinomaisen menestyksen myötä. Orilla on sijoituksia kasassa 59 kappaletta!

07.04.2010
Dukelle kuuluu hyvää, ori on lomaillut muiden oriiden kanssa VRL:n tauon takia. Suunnitelmissa olisi alkaa käyttää Dukea pikkuhiljaa jalostukseen, vaikkakin vielä mitään palkintoja sillä ei ole. Tavoitteenamme on tulevaisuudessa käydä ERJ:n laatuarvostelussa sekä Yleislaatuarvostelussa. Lähdemme tietenkin tavoittelemaan hyviä palkintoja, ERJ:n laatuarvostelussa ainakin II-palkintoa ja YLA:ssa tavoitteet ovat siinä 2. palkinnon tienoilla. Ensimmäistä palkintoa on turha unelmoida, se vaatisi jo niin paljon.. ;)

23.09.2010
Ori astui tänään holsteintammamme Glow After Darkin. Syntyvä varsa on menossa myyntiin.

07.10.2010
Tänään syntyi Duken toinen jälkeläinen. :) Kyseessä on kaunis tammavarsa, jonka emä on oma tammamme Glow After Dark. Varsa sai nimekseen Afterglow Krug. Varsominen sujui ongelmitta ja tallissa seisoo terve ja hyvinvoiva pienokainen. Varsa menee myyntiin!

12.08.2011
Dukelle kuuluu hyvää. Ori on lekotellut kesän laitumella ja treenaillut leppoisasti. Laatuarvosteluihin suunnataan kun niissä on tilaa..

02.09.2011
Duke on elokuun lopulla muuttanut Verwoodin tilalle asumaan. Ori on näyttänyt viihtyvän hyvin uudessa kodissaan.

 

virtuaalihevonen / a SIM-game horse